پسته یکی از درختان با ارزش در ایران و جهان است . از جمله بیماریهای مهم این نبات در ایران بیماری گموز میباشد. در نمونهبرداریهای که از مناطق مختلف پستهکاری استان کرمان در طی سالهای 1370 و 1369 بعمل آمد، از درختان مبتلا به این بیماری گونههای Phytophthora citrophthora و نوع گرمادوست P.cryptogea و از خاک اطراف درختان گونه P.nicotianae جدا و بر اساس خواص مورفولوژیکی و سایر مشخصات رویشی تشخیص داده شدند. نظر به اینکه غالب پستهکاریها در خاکهای شور توسعهیافته است و بیماری گموز نیز در این مناطق شایع است همکنش شوری و فیتوفترا در آلودگی ریشههای پسته مورد مطالعه قرار گرفت . این آزمایش در محلول غذائی هوگلند با نصف غلظت انجام شد و از دو رقم پسته شوری (صفر، 1200، 2400 و 3600 ppm کلرید سدیم) و گونه P.citrophthora استفاده شد. تیمارهای شوری قبل و بعد از مایهزنی در یک طرح کامل تصادفی بصورت فاکتوریل با شش تکرار اعمال شد. همچنین اثر غلظتهای مختلف کلرید سدیم روی رشد، تولید اسپورانژیوم و رهاسازی زئوسپور دو گونه P.nicotianae , P.citrophthora با استفاده از طرح بلوکهای کامل تصادفی بصورت فاکتوریل در سه تکرار مطالعه شد. نه سطح شوری (صفر، 2000، 6000، 10000، 14000، 18000، 22000، 26000 و 30000 میلیگرم در لیتر کلرید سدیم) روی رشد رویشی، چهار سطح شوری (صفر، 4000، 8000 و 12000 میلیگرم در لیتر کلرید سدیم) روی تولید اسپورانژنیوم و چهار سطح شوری (صفر، 1000، 2000 و 3000 میلیگرم در لیتر کلرید سدیم) روی رهاسازی زئوسپور گونههای مذکور مطالعه شد. تاثیر تنش شوری در افزایش درصد آلودگی قطعات ریشه فقط در رقم فندقی بویژه در سطوح بالای شوری مشهود و بود و در رقم بادامی دیده نشد. اثر تیمارهای شوری قبل و بعد از مایهزنی نیز در هر دو رقم یکسان بود. همچنین بخشهای بالائی، میانی و پائینی ریشه هر دو نبات درصد آلودگی یکسانی در اثر مایهزنی با قارچ نشان دادند. همکنش شوری و قارچ روی طول و وزن خشک ریشه بین دو رقم تفاوت داشت . در رقم بادامی تاثیر شوری و قارچ بسیار کم بود و تفاوت خاصی بین تیمارهای مختلف دیده نشد. اما در رقم فندقی طول و وزن خشک ریشه بین تیمارهای با و بدون مایهزنی تفاوت معنیداری داشت . افزایش شوری تاثیر مشخص و معنیداری را روی رشد دوگونه P.citrophthora و P.nicotianae گذاشت . از طرفی تفاوت رشد بین دو گونه مذکور بویژه از سطح شوری 10000 میلی گرم در لیتر به بالا دیده شد. بطوریکه میانگین رشد گونه P.citrophthora تا سطح شوری 14000 میلی گرم در لیتر افزایش رشد دیده شد، سپس رشد روبه کاهش تدریجی گذاشت . اثر شوری روی تولید اسپورانژیوم بین دو گونه مذکور و یک جداشده P.citrophthora از خاک غیرشور نشان داد که شوری 4000 PPM باعث تحریک تولید اسپورانژیوم در جداشده P.citrophthora از خاک شور شد، درحالیکه در همان سطح شوری کاهش چشمگیری در تولید اسپورانژیوم دو گونه دیگر دیده شد.در دو سطح شوری 4000 و 8000 میلی گرم در لیتر تفاوت معنیداری بین ایندو جداشده وجودداشت اما در شاهد و سطح شوری 12000 میلی گرم در لیتر این تفاوت ناچیز بود. اثر شوری روی رهاسازی زئوسپور از اسپورانژیومهایی که در آب مقطر استریل تولید شده بودند، نشان داد که افزایش شوری تا سطح 1000 و 2000 میلی گرم در لیتر بترتیب در جداشده P.incotianae و P.citrophthora حاصل از خاک شور حداکثر تعداد زئوسپور آزاد شد. |
آتشک از قدیمی ترین بیماری های باکتریائی است که عامل آن باکتری Erwinia Amylovoraمی باشد و میتواند بیش از 75 نوع درخت و بوته از خانواده Rosacea را مورد حمله قرار دهد
بیماری در درختان سیب و گلابی بیشتر مخرب است .
باکتری عامل بیماری در شانکر های نسبتاً فرو رفته زمستان گذرانی کرده و در بهار، زمانی که دمای محیط مساعد باشد و باران های مکرری روی دهد باکتری شروع به فعالیت کرده و به سرعت زیاد شده و با کمک حشرات ، باران و باد پراکنده می شود .
این بیماری بیش از 200 سال است که در آمریکای شمالی شناخته شده ولی کنترل آن بعلت ناشناخته بودن عامل بیماری مشکل بوده است . متاسفانه در حال حاضر هم که عامل بیماری مشخص است به دلایل مشروحه زیر کنترل بیماری مشکل تر شده است.
1- سابقاً در هر هکتار 250 تا 500 درخت کاشته میشد در حالیکه امروزه جهت افزایش محصول 1250 تا 2500 درخت در هکتار کاشته میشود و برای انجام این امر لزوماً درختانی از واریته هائی که قد و قواره مناسب دارند انتخاب می شود که اکثراً در مقابل بیماری حساس هستند .
2- تقاضای بازار خرید و داشتن محصولاتی بظاهر مطلوب باغداران را تشویق میکند که به کاشت واریته های جدیدی اقدام کنند که متاسفانه اکثراً در مقابل بیماری آتشک حساس هستند .
3- داشتن درختان زیاد و محصول بیشتر در واحد سطح احتمالاً موجب نقصان مکانیزم های فیزیولوژیکی طبیعی در دفاع از بیماری ها می گردد .
نظر به اینکه بیماری آتشک در درختانی که رشد زیاد دارند شدیدتر است لذا باید در کود دهی (مخصوصاً کودهای ازوته ) توجه بیشتری مبذول گردد . کوددهی نباید تابع برنامه سالیانه باشد بلکه باید دید درخت کی و چه مقدار کود احتیاج دارد . درختان سیب نباید بیش از 25 تا 30 سانتیمتر و درختان گلابی بیش از 15 تا 20سانتیمتر رشد سر شاخه داشته باشند .
تجربه نشان داده است که در خاک های سنگین و کمتر آبکش ، درختان حساسیت بیشتری برای بیماری دارند و دلیل این امر میزان زیاد ازت و همچنین آب ذخیره شده در خاک می باشد که موجب رشد زیاد درخت میگردد . میزان ازت در برگ های درختان سیب و گلابی حداکثر 2 تا 2.4 درصد توصیه شده است .
حساسیت به بیماری آتشک در خاک های اسیدی که قاعدتاً کلسیم و منیزیوم کمتری دارند بیشتر است . نگهداری سطح زیرین خاک با پ هاش حدود 6 و سطح فوقانی خاک با پ هاش 6.5 تا 7 توصیه شده است . نقصان پتاسیم خاک هم موجب حساسیت است و میزان آن 1.35 تا 1.80 درصد توصیه می شود .
شرایط دیگر شیوع بیماری داشتن رطوبت نسبتاً زیاد و باران های مکرر ، دمای 21 تا 27 درجه سانتیگراد ، طولانی بودن دوره گل در شرایط سرد و رطوبی فصل بهار ونیز حضور باکتری در شانکر ها می باشد .
علائم بیماری:
در اوایل بهار ، حدود دو هفته قبل از باز شدن گل ها ، گلبرگ ها آب سوخته ، قهوه ای رنگ و سپس سیاه می شوند و روی درخت باقی می مانند . شاخه های کوچک پژمرده و سیاه رنگ شده و بعضاً با 180 درجه خمیدگی عصائی شکل می شوند . روی بعضی از شاخه های قدیمی که از طریق گل ها و شاخه های کوچک آلوده می شوند شانکر های چروکیده و بعضاً فرو رفته تشکیل می شود که ممکن است شکاف برداشته و چوب زیرین نمایان گردد . مایع کرم رنگی که حامل میلیون ها باکتری می باشد از شانکرها خارج می شود و در شرایط رطوبی بطرف پائین روی تنه و شاخه ها سرازیر می شود . حشرات با این ترشحات آلوده شده و هر کدام با بیش از یکصد هزار باکتری موجب آلودگی گل ها می شود .
علائم بیماری روی میوه بستگی به زمان آلودگی دارد. اگر آلودگی زودتر اتفاق بیافتد ، میوه کوچک مانده و تغییر رنگ میدهد و به حالت چروکیده روی درخت باقی می ماند .
در صورتیکه دیرتر آلوده شود به اندازه میوه نارس چروکیده نشده و تغییر رنگ نمی دهد .میوه های آلوده که با تگرگ یا حشرات آسیب دیده اند به رنگ های قرمز ، قهوه ای یا سیاه در می آیند . از میوه های آلوده ممکن است قطرات مایع زرد رنگ باکتری خارج شود .
چرخه بیماری:
زمانی که شرایط محیط مساعد شد باکتری در شانکر که از سال گذشته در آن زمستان گذرانی کرده است بسرعت با تقسیم سلولی تکثیر یافته و مایع کرم رنگ، شیرین و چسبنده ای به نام Bacterial Ooze تولید می کند . حشرات باکتری را به گل ها ، برگ ها وشاخه های تازه منتقل می کنند . در بهار و در دمای مساعد بین 18 تا 30 درجه سانتیگراد مدت زمان بین آلودگی و ظهور بیماری حدود 5 روز است . در شاخه های جدید آلودگی بسرعت در حدود روزانه 15 سانتیمتر پیشرفت می کند . باکتری از طریق شاخه های جدید بشاخه های قطورتر و تنه اصلی میرسد و در آنجا با تشکیل شانکر ها زمستان گذرانی می کند تا سال بعد چرخه بیماری را آغاز کند .
حشرات از قبیل زنبور ، مورچه ، حشرات پردار ، شته و سوسک به این ترشحات جلب شده و باکتری را به گل های باز شده منتقل می کند . این عمل با کمک باد و باران تشدید می شود . باکتری در گل هاتکثیر یافته و بسرعت بطرف ساقه حرکت می کند و در زمان کوتاهی تمامی گل ها ، برگ ها و میوه ها در محل آلودگی میمیرند . شاخه های جوان نیز از طریق منافذ برگ ها و زخم ها ، آلوده و سیاه رنگ شده و می میرند . قابل توجه است که تنها یک شانکر فعال میتواند میلیون ها باکتری تولید کرده و تمامی باغ را آلوده نمایند .
کنترل بیماری :
1 ــ هرس
نظر به اینکه باکتری در شانکر ها زمستان گذرانی می کند لذا حذف آنها از شدت بیماری در سال بعد جلوگیری می کند . بهتر است هرس در زمستان انجام شود چون زمانیکه برگ ها روی درخت باشند بعضی از شانکر ها قابل رویت نخواهند بود . در بهار یا اوایل تابستان هرس نباید انجام شود زیرا ممکن است موجب سرایت بیماری به قسمت های سالم درخت گردد . شاخه های آلوده 15 سانتیمتر پائین تر از ناحیه سیاه شده حذف شود . هرس شاخه های کوچک ممکن است اواخر تابستان انجام شود ولی حذف شاخه های قطور باید در اواخر زمستان انجام شود زیرا حذف آنها در آن زمان ممکن است موجب رویش جدید باشد .
هرس باید در هوای خشک انجام شود و هرس در فصل رویش حداقل 30 سانتیمتر پائین تر از قسمت آلوده که تغییر رنگ یافته است بعمل آید و در صورتیکه فقط چند درخت آلوده وجود داشته باشدممکن است باحذف قسمت های آلوده بطور دقیق ، از اشاعه بیماری به سایر درختان جلوگیری شود . برای جلوگیری از بیماری و شیوع آن لازم است درختان همه روزه مورد بازرسی قرار گیرد و قسمت های آلوده حذف شود.
وسایل هرس در فاصله هر برش باید با محلول 10% مایع سفید کننده ضد عفونی شود . در صورتیکه در تنه درختان آلوده ، هرس امکان نداشته باشد ، باید شانکر از 2.5 سانتیمتر ازطرفین زخم و 7 سانتیمتر از بالا و پائین آن با چاقوی تیز تا رسیدن به نسج سالم برداشته شود و با رنگ بوردو پر شود .
2ــ مبارزه شیمیائی
1ــ سمپاشی با ترکیب بوردو ( 100ــ 0.75 ــ 0.25 ) شامل 1% روغن قبل از باز شدن شکوفه ها توصیه می شود .
Professor of Plant Pathology , The
2ــ سمپاشی با ترکیب بوردو باضافه 1% روغن قبل از باز شدن شکوفه ها توصیه می شود .
Fire Blight Management ,
3ــ سمپاشی با ترکیب بوردو ( 100ــ 0.75 ــ 0.75 ) قبل از باز شدن شکوفه ها توصیه می شود .
4ــ سمپاشی با ترکیب بوردو در اواخر دوره خواب درختان بشرطی که تمامی درخت را بپوشاند توصیه می شود . بهتر است ترکیب بوردو با روغن مخلوط گردد . این سمپاشی بیماری اسکاب سیب را نیز کنترل می کند .
Presented by Professor Paul W. Steiner , at the State Horticultural
Association of
5ــ برای کنترل آتشک سمپاشی با ترکیب بوردو 1% قبل از شروع زمان رویش و استربتومایسین 100 پی پی ام سه نوبت در زمان گل توصیه می شود .
W. Hal Shaffer ,Department of Plant Pathology ,
6ــ برای کنترل آتشک سمپاشی با ترکیب بوردو 1% باضافه روغن در اواخر دوره خواب درختان توصیه می شود .
7ــ برای کنترل بیماری آتشک سمپاشی با ترکیب بوردو در دوره خواب درختان توصیه می شود .
8ــ برای کنترل بیماری آتشک در اواخر زمستان شاخه های آلوده 15 سانتیمتر پائین تر از محل آلودگی هرس شود و با ترکیب بوردو سمپاشی شود .
9ــ برای کنترل بیماری آتشک سمپاشی با ترکیب بوردو (100 ــ 0.75 ــ 0.25 ) باضافه 1% روغن در اواخر زمستان توصیه می شود .
The
10ــ برای کنترل بیماری آتشک سمپاشی با ترکیب بوردو (100 ــ 0.75 ــ 0.25) در دوره گل یک یا دو دفعه بفواصل 4 روز توصیه می شود .
The Morton Arboretum , Lisle ,
Plant Type: Half-hardy Annual Uses: Border, Container, Underplanting, Indoors, Greenhouse Propagation: Stem Cuttings, Seeds Habit: Bushy Light: Full Sun, Part Shade Flower Color: Blue Blooms: Summer Width: .75 - 1 ft.; Height: 3 ft. Fertility: Average Soil: Neutral, Moist Zone: 1 - 1 |
![]() |
Few plants exhibit a richer palette than this tropical shrub. Velvety leaves are splashed with double or triple color combinations" yellow, red, green, orange, bronze, ivory, chartreuse, white, cream, brown, red, crimson, salmon, pink, maroon, and purple. The leaves themselves can be heart-shaped, very narrow, or oval with deep lobes, serrations, scallops or ruffled edges. Flame nettle, as it is also called, reaches 1 to 3 feet tall. All hybrids form spreading mounds
Set nursery transplants of this fast-growing annual 2 to 3 feet apart in moist soil. Select a site that receives morning sun. Keep flower spikes snipped to extend the rich foliage color into fall.
Most coleus grow best in strong, indirect light or filtered shade. Some varieties, most notably those that have more red pigment in their leaves, are more sun tolerant. Look for "Plum Parfait" and "Burgundy Sun" at your local nursery. Both were bred for full sun and are among cutting-grown types that bloom little if at all during the growing season.
All are hybrids, tracing their parentage back to the 3- to 6-foot-tall C. blumei, to the 1 1/2- to 3-foot-tall C. pumilus and to other species. C. pumilus, besides contributing shorter growth, accounts for the creeping stem, deeply toothed leaves and three-colored patterns found in many coleuses. Typical of the varieties is "Rose Wizard", which grows 10 inches tall and has leaves up to 4 inches long, bright rose in the center, with cream and green edges. In their native habitat, coleuses grow as perennials, but they are generally grown as annuals in cooler temperate-zone gardens. They are used in beds and borders as edging plants or in masses, as well as in pots, hanging containers and window boxes.
Coleuses are winter-hardy only in Zone 10, but they can be cultivated as summer annuals almost anywhere and do well in a wide range of garden soils. They do best, however, if they are kept evenly moist and are fed monthly with an all-purpose fertilizer. Mulch if necessary to maintain soil moisture. Although most gardeners purchase nursery-grown seedlings or rooted cuttings, common coleus can be started from seeds sown indoors 10 weeks before the last frost is due. Do not cover the seeds. With bottom heat of 70°, seeds germinate in 10 days. Move plants into the garden when all frost danger is past, spacing them 8 to 12 inches apart. The first several pairs of leaves may not be variegated; colors will develop later and the most intense colors are usually found in vigorous seedlings.
You can easily propagate additional coleuses of any variety from stem cuttings, rooting them in water or moist sand.
Watch for mealy bugs and aphids.
گل سرخ Rosaceae | :تیره |
Rubus caesius L. | :نام لاتین |
Dewberry – Blue bramble | :نام انگلیسی |
تمشک | :نام فارسی |
علیق | :نام عربی |